17 Kasım 2011 Perşembe


Büyük Savaş Belgeseli - 1. Bölüm [Birinci Dünya Savaşı Belgeseli]



[postlink]https://videocomme.blogspot.com/2011/11/buyuk-savas-belgeseli-1-bolum-birinci.html[/postlink]

20. yüzyıl başlarında Avupa; mutlu, zengin ve gelişmiş yaşlı kıta...
İmparatorluklar; Çin'den Avrupa'ya kadar yayılan, dünyayı paylaşmış imparatorluklar.
- İngiliz İmparatorluğu, yenilmez donanmasıyla dünya denizlerinin tartışmasız hakimi.
- 1870'te imparatorluğunu ilan etmiş zengin ve teknolojik üstünlüğünü dünyaya kabul ettirmiş Almanya.
- İçinde birçok ulusu barındıran, zaman zaman milliyetçi başkaldırılarla sarsılan eski gücünü çoktan yitirmiş Avusturya-Macaristan İmparartorluğu.
- Dünyanın en kalabalık ordusuna sahip, halkının yoksulluktan kıvrandığı Rus çarlığı.
- Ve Osmanlı... Balkan Savaşları'yla bu coğrafyadaki tüm gücünü ve topraklarını yitirmiş, büyük devletlere olan borcu yüzünden tüm gelirlerine ipotek konulmuş idari ve adli kapütilasyonlarla yarı sömürge haline getirilmiş bir imparatorluk.
- Dünyanın kültür ve sanat başkenti haline gelmiş Paris, 1870 Savaşı'nda Alsas-Loren bölgesini kaybetmenin acısını hala unutamamış Fransa.
- Birliğini yeni pekiştirmiş, gözünü Afrikadaki Osmanlı topraklarına dikmiş ve bir yandanda Avrupadaki sınırlarını genişletmenin hayalini kuran İtalya.
- Atlantik Okyanusu'nun ötesinde yeni kurulmuş hızla gelişmiş zenginleşmiş Avrupa'nın çalkantılarına uzak durmayı ilke edinmiş bir başka devlet. Amerika Birleşik Devletleri...
İşte Birinci Dünya Savaşı öncesi dünyanın görünümü budur.
Avusturya-Macaristan İmparatorluğu'nun veliahtı prensi Frans Ferdinand'ın Sırp öğrenci Gavrilo Princip tarafından öldürülmesinin ardından Avusturya-Macaristan Sırbistan'a savaş açmıştır. Bu işgale kayıtsız kalamayacağını anlayan Rusya genel seferberlik ilan etmiş ve her türlü saldırı olasılığına karşı sınırlarına asker kaydırmıştır. Bu durumdan endişelenen Almanya 1 Ağustos 1914 te Rusya'ya savaş ilan eder. Ardından 3 Ağustosta Rusya'nın müttefiki olan Fransa ve Belçika'ya da savaş ilan eder. 4 Ağustosta İngiltere Almanya'ya savaş ilan eder. 6 Ağustosta Avusturya-macaristan Rusya'ya savar ilan eder.


0 yorum:

Yorum Gönder

 

Bottom 1

Bottom 2

Bottom 3