23 Kasım 2011 Çarşamba


Büyük Savaş Belgeseli - 10. Bölüm [Birinci Dünya Savaşı Belgeseli]



[postlink]https://videocomme.blogspot.com/2011/11/buyuk-savas-belgeseli-10-bolum-birinci.html[/postlink]


Açıklama:
1916 Yılı Osmanlı Devleti için büyük umutlarla başlamıştır. Avrupada zor durumda olan Almanya'nın durumunu rahatlatmak ve İngilizlerin dikkatini bu bölgeye çekmek için Osmanlı Ordusu Kanal Bölgesine yeniden bir saldırı düzenleyecek ve amacına ulaşacaktır. Daha sonra İngilizler karşı saldırıya geçecek ve Osmanlı Birlikleri geri çekilerek Gazze-Birüssebi Hattı'nda mevzilenecektir. Osmanlı Birlikleri bu hatta çok iyi bir savunma yaparak İngilizlerin ilerleyişini durduracaktır. 3. Gazze Kuşatmasında Osmanlı Ordusu geri çekilmek zorunda kalacak ve Kudüs'ü İngilizlere teslim edecektir. Kut-ül Amara'ya da saldıran İngilizler bu bölgedede başarı sağlayacak ve Osmanlı Ordusunun Bağdat'ı da bırakarak Küçük Zap Nehri'ne kadar çekilmesine neden olacaktır.
Savaş sonrası Avrupada söz sahibi olmak isteyen Osmanlı Avusturya-Rusya arasındaki Galiçya Cephesine asker gönderecek ve bu bölgede de faaliyet gösterecektir.
1917 Yılının ekim ayında Rusya da Bolşevikler iktidara gelmiş ve İttifak Devletleriyle Barış imzalayarak savaştan çekilmek istemektedir. Bunun üzerine Almanya ve Rusya bir antlaşma imzalamış ve Almanya doğu cephesinde rahatlamıştır. Ruslar Brest-Litovsk Antlaşması'yla Kars, Ardahan ve Batum Osmanlı'ya bırakılmıştır.


0 yorum:

Yorum Gönder

 

Bottom 1

Bottom 2

Bottom 3